In de Regionale klimaatmonitor is het mogelijk om data op verschillende manieren handmatig te exporteren. Sommige gebruikers willen echter data gestandaardiseerd en/of geautomatiseerd ophalen.
Om dit mogelijk te maken hebben we een Open Data Service (ODS) ingesteld. Hiermee kunt u gestandaardiseerd en/of geautomatiseerd openbare data uit de Regionale klimaatmonitor ophalen via een API (Application Programming Interface).
De Open Data Service wordt opgeroepen via een URL (Uniform Resource Locator). Binnen deze URL geeft u met parameters (indicatoren, gebieden, perioden) aan welke selectie van gegevens opgehaald moet worden. Op deze manier is een URL toekomstbestendig en zal deze bij iedere oproep de data in een identieke structuur terug geven. De teruggave van de Open Data Service is in JSON formaat. Meer informatie is te vinden in de uitgebreide handleiding .
Om de Open Data Service te kunnen gebruiken heeft een gebruiker ter authenticatie een API-key nodig. Deze moet bij elke request meegegeven worden. U kunt de API-key via het contactformulier op de website aanvragen. Hierbij vragen wij uw naam, organisatie en mailadres. Deze koppelen we aan onze registratie van de API-key. Uw e-mail-adres voegen we ook toe aan de verzendlijst voor de nieuwsbrief. De nieuwsbrief wordt onregelmatig verzonden en bevat zowel inhoudelijke items als communicatie over de Open Data Service.
Bij gebruik van de Open Data Service gaat u akkoord met onze gebruiksvoorwaarden. Bij verkeerd gebruik of misbruik van de API nemen we contact met u op. In het uiterste geval trekken we de API-key in. Ook als de nieuwsbrief herhaaldelijk onbestelbaar is zetten we de API-key op non-actief.
Technische vragen over de Open Data Service kunt u stellen via Klimaatmonitor@abf.nl. Voor inhoudelijke vragen over de data gebruikt u het contactformulier. Wanneer we nieuws hebben over de Open Data Service, stellen we alle gebruikers op de hoogte via de nieuwsbrief.
Het gebruik van de Open Data Service door decentrale overheden wordt gefinancierd door het Interprovinciaal Overleg (IPO). Tot nu toe is het niet nodig geweest om externe gebruikers een jaarlijkse bijdrage in de kosten te vragen, dit zou echter in de toekomst kunnen veranderen.